Sunday, November 25, 2012

Kasut oh kasut

Akhirnya... jumpa jugak keda yg jual kasut size 12 kat penang ni... selama ni.. kalau nak beli kasut sgt la payah.. kena turun KL utk beli.
skrg dah jumpa ada 2-3 kedai kat sini..
1. Tesco Seberang Jaya..  x ingat mana kedai dia.. tp kedai tu kat tingkat bawah.. sebaris dgn kedai Peace XXXl tu

2. Champion Verdi.. kat 1st Avenue. kedai ni pilihan kasut up to date sket..

3. Payless.. k t Sunway Carnival.. yg ni x penah sampai lagi.. dpt tau pun dari blogger gak.


Friday, November 2, 2012

Raya Korban

Disebabkan entri ni lokasinya di kampung kali aku.. maka.. kawe kecek kelate sikit² deh..  :)

Mcm Biasa.. seperti wajib utk tiap kali raya korban.. kami akan beraya diKelate.. 6 years of marriage.. 6x la beraya kat Kelate.. bukan apa.. nak balik ke Johor ngan cuti takat 2-3hari.. aku rasa x berbaloi kot utk perjalanan hampir 8jam..  tp kalau Raya Puasa.. aku x kira.. berbaloi ke tak.. kalau turn aku balik Johor.. mesti kena balik jugak.

Perjalanan balik biasanya ambik masa 4-5 jam aje.,. tapi anak dara aku ni kaki pening muntah sket.. asal jalan jauh je uwekk.. minumum dia akan muntah 1x.. aku pun dah boleh predict bila dia nak muntah cuma x sempat nak letakkan plastik kat mulut dia aje..  bila dia muntah, kena berenti tukar baju, lap² n cuci² badan.. lap kerusi bagai lah..  menjadikan perjalanan balik mencecah 6 jam jugak la..

So balik raya kali ni.. seperti biasa.. family husband korban sekor lembu.. each one of the ada bahagian diorang..  aku insyaallah tahun depan kot. Lembu tahun nie.. besar.. lembu hitam.. 
Mcm biasa.. lauk yg wajib di masak utk daging korban... Daging Goreng, Singgang Daging (my fav) Kerutub..

ni aku ngan adik ipar + bapa mertua ku yg sporting abis..  amek gambo sebelum pi tgk org sembelih lembu.

tapai.. all time favourite.. lg² yg bungkus ngan daun getah nie.. rasa klasik sangat bila makan..


Laila minum sirap.. mami sebuk posing.. Omar??

Syabil & Adib.. huru hara rumah Ma.. 

kot mana pun.. aku enjoy balik raya kali ni.. walaupun x dpt berjalan kemana.. 

la.. lupa pulaak nak menaip version Kelate.. walhal aku x reti taip..


Sunday, October 21, 2012

Percubaan Pertama...

Gagal..... huhuhuh... rasa mcm x mau buat kek dah..
kek aku bantat... uffff... pasal apa ? ada yg kata cara aku mix telur.. ada yg kata oven.. tp aku pun rasa sebab telur kot..
Laki aku mkn.. dia x tau nak describe cemana.. dia kata kek aku x spongy..
Aku letak dlm esbok ni... sebab nak bagi dia keras sket.. kengkonon troubleshoot la..
hehehe.. walhal aku dah nak nangis tgk kek ni..
Buat masa ni... belum ada cecita nak buat kek lagi.. next project cookies kot..
ala2 Famous Amos..

Saturday, October 13, 2012

A gift for myself

I bought new mixer!! so lepas ni boleh la practice buat kek.. 
Kawan aku ckp... blajo buat butter cake dulu.. pastu buat coklat cake..pastu ciskekkk... 
x kesah la.. yg pasti aku nak blajar buat kek.. 
Mana tau... satu hari nanti... aku boleh buat kek besday utk anak2 aku.. 
sure depa happy kan.. 
RM59.90... tgh offer.. harga asal.. 89.90.. beli guna voucher Jucso yg aku dpt hasil buat refferal. Berbaloi gak usaha aku..  memula nak beli yg Kenwood, tapi budak tu bagitau yg Kenwood agak susah nak keluarkan besi mixer tu.. so better amek yg ni la.. (lgpun aku ni baru Beginner) ok la kot.. 
Bila beli je.. terus aku upload kat group Whatsapps ku.. Angah pun pakai mixer yg sama.. so xde komen negatif... maka teruskan pembelian... heheheh
Tangan dah terketar2 nak buat kek ni.. nanti dah buat.. aku tunjukkan hasilnya yer 

Friday, October 12, 2012

Tuesday, October 2, 2012

Laila Qaireen


ni my only DD.. dearest daughter.. mommy loves u so much.. 


Monthly Budget..

Korang ikut x budget bulanan korang? ke by end of the month... purse dah kempis.. tpaksa korek saving? 
aku salah sorang yg financial planning sgt lah gagal... 
ada smartphone... download finance apps bagai.. tp satu pun aku x update... 

utk mengelakkan ujung bulan x cukup duit, dpt gaji je aku kena tfr smua duit ke acc lain... sebab acc gaji aku ni sgt senang aku nak access.. aku perasan, kalau x tfr semua duit, end up by end of the month... sure x cukup duit... maka... mengendeng duit suami tersayang la... heheheheh.... 

OT ada... tp la ni aku dah pasrah.. x mau mengharap OT gara2 OT X masuk... sgt sakit ati bila dgr ada mulut2 berkata... 'You cannot count OT as your income..' 
Abis, kalau portion gaji aku dah aku gunakan utk cover OT taska semasa hari aku buat OT.. duit gaji aku dah luak banyak la... lg hampa bila... tarikh yg OT kena masuk ku.. cek2 acc.. x masuk... muka rasa dah ijau... hati nak wat kerja pun dah xde... 

tp la ni, aku dah mula meng'chanel kan duit2 aku... main kutu sana sket, sini sket... at least aku xde la belanja merepek2... asyik nak mkn Tutti Fruitti je... (abis... dah sebelah opis... x boleh tahan lah!) x mau dah beli pelik2,,, 

Sunday, September 30, 2012

Makaroni Goreng

Sarapan hari ni ada request dari en.suami..
Makaroni goreng..
seb baik ada balance sket lg makaroni yg belum rebus.. bertukang la kat dapur...
tadaaaaa... dah siap.tp rencah kurang la.. aku guna udang ngan mix vege aje.. tp..still sedap.. hehehe..


resipi? nanti next entry aku post k...

Friday, September 28, 2012

Sofa ku koyak

Sedihnya rasa bila tengok sofa jadi mcm ni.  Walhal baru 3 tahun pakai.mak aku belikan masa aku pregnantkan Laila.
Tunggu bonus tahun nie, kita tukarkan baju k..

Thursday, September 27, 2012

Syabil 5th Birthday

21 September 2012... dia dah cecah 5 tahun.. alhamdulillah dah 5 tahun aku bergelar Mami...
utk besday kali ni, dia request nak kek Boboiboy kuasa3... ku selalu pergi Damiral Bakery, ada gak jumpa kek bobiboy ni... sekali last minute nak order dah xde ...
orderkan dia kek Angry Bird la...  dgn harapan... kamu suka la Syabil ...
 so, malam tadi pi collect kek, bawak dia.. lega dia happy tgk kek dia... tp la kan.. budak mesti la happy bila dpt besday kek ka
'mami... kek abil best sangat... ada padang bola, ada angry bird.. ada Malaysia... abil sayang kek abil...'

amboiii... sayang kek? abis mami?
mami pun abil sayang jugak... tima kasih mami...

dia pun pergi sekolah dgn gumbira...
aku... sebagai ibu.. pun happy bila tgk dia happy...

itu besday kek... tahun ni dia mintak hadiah Plastersin..
Plastersin? punya bnyak mainan, plastersin yg kamu pilih... on other side.. selamat budget kami gak...
so belikan dia set Plastersin yg ada mcm2 kaler tue...  tapi bukan Play Doh... laki ku kata x yah beli mahal2, x lama lg ilang la tu... beli yg kat Popular je..  n bila bagi kat dia.. dia sgt gumbira..


hasil kerjatangan dia (dgn bantuan aku).. jadi lah awek Avatar..

Kreatif??

ni hasil ubahsuai kereta Ben10 oleh anak sulung Cikwan...  rasanya yg blkg tu dia tambah jadi tempat menembak kot..


Friday, September 14, 2012

Serangan Gegata

Untuk tahun 2012, ni merupakan kali ke2 kena gegata.. ada yg panggil Kelopak Garam... mula2 kena masa bulan puasa, balik dari bazar ramadhan.. kali kedua pulak, lepas maghrib tadi... baru sampai umah, balik dari keja... ada org yg kata, kena ludah setan... Apakah???? x tau nak komen mcmane.. tp tiap kali kena, mesti time senja2 gitu... mungkin secara kebetulan kot....
mcmana rasanya bila kena?
x tergambar gatalnya miangnya.. memula naik setompok kecik, lelama merebak sepaha... tangan, kdg2 sampai kekepala..
Ni sambil menaip pun... Dok kiut2 garu kaki... Org utara kata.. Gatai merenyam... Ubat dia? Sapu ngan calamine lotion, mkn ubat selsema... Sebab doctor tu kata, ubat selsema utk tahan gatal....

Wednesday, September 12, 2012

Babywearing

Masuk anak ketiga... Sy terjebak dlm babywearing ni... Babywearing dlm bahasa melayu..Menggendong bayi... Ala... Yg ala2 indon tu..siyes dulu sy dok kata mcm indon.. Sekali bila dah cuba, asal kuar je, x mau dah bawak stroller...

Sy masih baru lg dlm babywearing ni.. Buat masa ni, baru ada 3barang..
1. Kain batik lepaa
2. Ringsling cap ayam
3. Meitai

Lepas ni nak upgrade ringsling tu kepada Jumpsac kot..



Monday, September 10, 2012

New Entry...

Dah selalu baca blog orang lain... terfikir gak... awat x buat blog sendiri...
x kesah la org nak baca ke idak... heheheh...

cerita pasal diri sendiri...sy berumur 31 tahun...happilly married to seorang lelaki ensem... (laki sendiri mesti la kata ensem kan)... hasil perkahwinan kitaorg selama 6tahun ni... wujud la 3 org budak comel.... hehehe...

buat masa ni, masih lg bekerja kat Citibank sebagai teller... do i love my job??? secara jujur, saya pun x tau nak jawap... kerja utk sarahidup aje la..

sy update blog ni guna tablet.. masih terkial2 nak upload gambo2 comell ku... puas try... still ada error... maka... gambar2 kita tunggu kat entry lain k..